2009. november 29., vasárnap



Kellemes délutánt.

Juhászpulyka zelleres-almás burgonyafánk.


Hozzávalók: a juhászpulykához.
80 dkg pulykamellfilé, só bors,
50 dkg szeletelt bacon
20 dkg finom juhtúró
1 tojássárgája, 1 cs kapor.

A pulykamellet négy nagy 20 dkg szeletre vágjuk. A szeleteket húskalapáccsal kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Mindegyiket egy egy darab alufóliára fektetjük majd hosszában rájuk teritünk 3-3 szalonnaszeletet.
A juhtúrót összekeverjük a tojássárgájával, a finomra vágott kaporral meg egy kevés őrölt borssal. A masszát négy részre osztjuk, az előkészitett hússzeletekre halmozzuk, aztán mindegyiket feltekerjük mint a bejglit.Becsomagoljuk az alufóliába- a végeket összecsavarjuk, aztán a tekercseket mély tepsibe tesszük, 2-3 centi vizet öntünk alájuk és 200fokos sütőben kb. 15 percig pároljuk. Ekkor kicsomagoljuk és a hústekercseket a forró sütőben pirosra sütjük.

Zellares-almás burgonyafánk.
Hozzávalók:
50 dkg krumplit és egy kb. 15 dkg os zellert megpucolunk, majd kockára vágunk és sós vizben megfőzzük. Burgonyanyomóval az egészet összetőrjük. Egy savanykás almát lereszelünk és a masszához adjuk. Teszünk hozzá 2 egész tojást, egy késhegynyi sütőport, meg annyi lisztet(10-12dkg) hogy sűrü galuskatésztához hasonló masszát kapjunk. Morzsolt tárkonnyal, sóval és őrölt borssal izesitjük, majd a tésztát vizes kanállal bő, forró olajba szaggatjuk és megsütjük.

2009. november 22., vasárnap

Muffin áfonyalekvárral

Hozzávalók:

30dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
egy csipet só
15dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
10 dkg olvasztott vaj/margarin
kb.2dl tej
2 tojás
10-12 kiskanál áfonya lekvár.

Elkészitése.

Melegitsd elő a sütőt 180 fokra,a muffin formát béleld ki.
Egy nagy edényben keverd el a lisztet a sütőport, a sót, a cukrot és a vaniliás cukrot. Kissebb edényben verd fel a két tjást, add hzzá az olvasztott vajat és a tejet. A liszt közepébe csinálj egy mélyedést és öntsd bele a tojásos tejet és keverd át.
A tésztát tőltsd bele a formákba, minden muffin tetejére egy-egy kiskanál áfonyalekvárt tegyél(Én tészta lekvár tészta) és kb 20-25 pecig süsd készre.
Recept: Dubravecz Emese



Ami azt illeti elég régen voltam itt. Hét nagyon hamar végetért.
A mai ebédünk zöldborsó leves, Cukkini fasirt ( Böbsi receptje.) és Áfonyás muffin volt.
További szép délutánt.

2009. november 3., kedd

Buktatorta



Buktatorta / Illeskrisz receptje az Nlc-ről



Hozzávalók : 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 dl langyos tej



A töltelékhez : 25 dkg baracklekvár



A kenéshez : 1 db tojássárgája



Elkészítés :

Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalóval összegyúrjuk és duplájára kelesztjük VAGY beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába az összes hozzávalót, a felfuttatott élesztővel együtt. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!

Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk a tésztát, nyújtófával egy kb 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt. Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal. Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a buktácskák. Ezután a tojás sárgájával lekenjük a buktasereget. Előmelegített sütőben, 180 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.

túrós batyu Stahl recept.

Házi túrós batyu
Süssünk valamit!
A tésztához:
2 dl langyos tej
1 zacskó szárított élesztő
1 tojás
5 dkg cukor
1 kávéskanál só
35 dkg finomliszt
22 dkg hideg vaj
A töltelékhez:
5 dkg vaj
50 dkg túró
20 dkg cukor
1 nagy tojás
2 vaníliarúd
2 nagy citrom reszelt héja


A mázhoz:
3 evőkanál cukor
3 evőkanál meleg tej

Kevés finomliszt a nyújtáshoz
A batyuk formázáshoz 2 tojásfehérje, villával enyhén felverve



A langyos tej felét beleöntjük egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk az élesztőt, és félretesszük 5 percre, hogy habosodni kezdjen. Ezután jöhet a maradék tej, a tojás, a cukor, és az egészet kézi habverővel összedolgozzuk.


A lisztet és a sót késes betétű robotgépbe szórjuk, összekeverjük a géppel. A vajat kb. 1x1 cm-es darabokra kockázzuk, hozzáadjuk a liszthez, és a lisztet meg a vajat a robotgéppel villámgyorsan, épp csak összedolgozzuk: ez úgy megy, hogy megnyomjuk a gombot, aztán szinte rögtön le is állítjuk, majd újra megnyomjuk, leállítjuk, és így tovább. Összesen kb. 15-16 alkalommal tesszük ezt, hogy a vaj ½x½ cm-es darabokban legyen a lisztben.
(Könnyebb a helyzete annak, akinek van pulse gomb a robotgépén, hisz annak csak azt kell párszor (kb. 8-9-szer) megnyomni a kívánt eredmény eléréséhez.)


A vajas lisztet hozzászórjuk a keverőtálban várakozó élesztős egyveleghez, és az egészet fakanállal tessék-lássék módra összekeverjük. Nem szabad túl gondosnak lenni, ne készítsünk egynemű tésztát, de azért ne is hagyjuk, hogy bárhol híg vagy folyós maradjon. A lényeg, hogy az élesztős keverék mindenhol elvegyüljön, de a vajdarabkák maradjanak csak meg az egészben, szemmel jól láthatóan. Végül a tészta tetejére folpackot nyomkodunk -ez megvédi a kiszáradástól-, és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.


Másnap a tésztát lisztezett nyújtódeszkán, enyhén lisztes nyújtófával 40x40 cm-es négyzet formájúra nyújtjuk, és egymás után 4 alkalommal hajtogatjuk. Közben ügyelünk arra, hogy ha kell, a tészta alatt pótoljuk a liszt mennyiséget, nehogy túlságosan leragadjon formázás közben a deszkára a tészta, hiszen a vajdarabkák miatt a tészta ragacsos lehet.

• Ez azt jelenti, hogy először képzeletben elharmadoljuk függőleges irányban: a bal kéz felé eső részt behajtjuk középre, erre ráhajtjuk a jobb kéz felé eső részt. Így a behajtogatott tészta, álló téglalap formájú lesz.

• Most elfordítjuk 90 fokkal úgy, hogy az egyik hosszabbik oldala legyen velünk párhuzamos, tehát fekvő téglalap alakja lesz. Kinyújtjuk 25x60 cm-es téglalapra, és következik a második hajtogatás: mint az előbb, megint képzeltben függőlegesen elharmadoljuk, és behajtogatjuk.

• Ezután újra elfordítjuk 90 fokkal, kinyújtjuk 50x50 cm-es négyzet alakúra, és jöhet a harmadik hajtogatás, természetesen ugyanúgy függőlegesen harmadolva, ahogy az előző két alkalommal tettük.

• Végül utoljára elforgatjuk 90 fokkal, kinyújtjuk 25x60 cm-es téglalapra, és negyedik alkalommal is függőlegesen harmadolva behajtogatjuk.


A behajtogatott tésztát folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 30 percre, de 2 napig is maradhat.


A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A túrót villával széttörjük. Ezután a vajat, a túrót, a tojást, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat összekeverjük.


A tésztát lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával kinyújtjuk 50x50 cm-es négyzet formájúra, és felvágjuk 16 db kisebb négyzetre. Mindegyik közepébe teszünk 2-2 evőkanál tölteléket, majd a tészta-négyzetek üresen maradt széleit megkenjük vékonyan tojásfehérjével, és a tésztaoldalak találkozását az ujjainkkal összefogjuk, alaposan összenyomjuk, a batyu csúcsán lévő tésztacsücsköt pedig finoman megcsavarjuk: így a tojásfehérje „összeragasztja" a tésztacsücsköket és az oldalakat, sütés közben pedig nem nyílnak majd annyira szét. (Ez az a pillanat, amikor lefagyaszthatjuk az összeállított túrós batyukat, és egy másik alkalommal már csak a sütés marad hátra.)



A sütéshez előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es sütőlemezre, ráhelyezzük egymástól 4 cm-re a túrós batyukat, és konyharuhával letakarva magukra hagyjuk őket 20 percre, de ez a fázis el is hagyható.


A túrós batyuk tetejét lekenjük tojásfehérjével, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük a sütőben. Ezalatt összekeverjük a mázhoz a cukrot a forró tejjel, és a frissen sült, még forró túrós batyukat megkenegetjük vele: finomak és fényesek lesznek tőle.

2009. november 1., vasárnap

Lekváros kifli



Sütöttem egy nagyon finom sütit. Limaránál is olvastam "DÁN" tészta cimen. Én a Stahl receptje alapján készitettem a mult héten túrósan ma lekvárosan.
Nagyon finom csak leg fokozatot tudok mondani.