2009. november 3., kedd

Buktatorta



Buktatorta / Illeskrisz receptje az Nlc-ről



Hozzávalók : 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 dl langyos tej



A töltelékhez : 25 dkg baracklekvár



A kenéshez : 1 db tojássárgája



Elkészítés :

Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalóval összegyúrjuk és duplájára kelesztjük VAGY beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába az összes hozzávalót, a felfuttatott élesztővel együtt. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!

Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk a tésztát, nyújtófával egy kb 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt. Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal. Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a buktácskák. Ezután a tojás sárgájával lekenjük a buktasereget. Előmelegített sütőben, 180 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.

6 megjegyzés:

MEGGIE írta...

Hú, ez nem csak finom lehet, hanem szemet-gyönyörködtető is.
Biztos nagy sikere volt kedves családodban. Ha nem egyedűl élnék, talán még kedvet is kapnék hozzá, hogy megpróbáljam.

Icuska írta...

szia Ella
nagyon jól néz ki,és nagyon guszta..
Hogy vagy???

Ella írta...

Szia Cincike.
Köszi jól vagyok. A fogamat szokom ,nemrég lett kész.

Icuska írta...

Ella drága
Biztosan fog az sikerűlni...koronát kaptál????

Icuska írta...

Sajnálom Ella
A Klikk se szokta még meg..
Most nincs skypeom

Icuska írta...

Ella drága
Ván nálam valami:)neked..