2009. október 21., szerda

Rakott karfiol


Szép napot, kellemes délutánt.
A délelőt mosással telt, ebédre rakott karfiolt csináltam.
Délutáni pihenés megnézem a tegnapi sorozatokat ami a mecs miatt kitolódott.
Kellemes pihenést.

2009. október 18., vasárnap

Céklatorta kandirozott céklával



Szép napot kivánok.
Sütöttem egy nem szokványos tortát a Stahl receptje alapján.
Céklatorta kandirozott céklával.
Sajna a tortát kétszer kellett sütni 6 tojásom bánta, utasitás után mentem ehetetlen lett, de a krémje isteni.
Céklatorta kandírozott céklával
Süssünk valamit!
A piskótához:
6 tojás
18 dkg cukor
18 dkg liszt
1 csipet só
10 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
20 dkg cékla - héjában, puhára főzve
10 dkg cukor
1 kávéskanál mézes sütemény fűszerkeverék
1 narancs
25 dkg natúr tejszínes krémsajt (pl. Philadelphia)
25 dkg mascarpone

A kandírozott céklához:
30 dkg cékla - héjában, félkeményre főzve
10 dkg cukor
1 dl víz




A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy 30x40 centis sütőlemezt.

A tojásokat a cukorral 6 perc alatt robotgéppel alaposan összehabosítjuk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba 3 részletben a sóval összekevert lisztet. Finoman rálocsoljuk a habos masszára az olvadt, kihűlt vajat, és ugyancsak finom mozdulatokkal, fakanállal beleforgatjuk.

A piskótamasszát széles pengéjű késsel egyenletes vastagságban szétkenjük a sütőlemezen, és 20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a megfőtt céklát megpucoljuk, darabokra vágjuk, botmixerrel pépesítjük. A cukrot 2 evőkanál forró vízben feloldjuk, és belekeverjük a mézes sütemény fűszerkeveréket. A narancs héját megreszeljük. Ezután a pépes céklát, a feloldott cukrot és fűszerkeveréket, a reszelt narancshéjat, a mascarponét és a tejszínes krémsajtot robotgéppel összedolgozzuk.

A kandírozott céklához a félkeményre főtt céklát meghámozzuk, 1 cm vékony szeletekre vágjuk, és a szeletekből 1 cm keskeny csíkokat szabunk. A cukrot és a vizet egy kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben kevergetve összefőzzük, és miután a cukor felolvadt, hozzátesszük a céklát, majd nagy lángon felforraljuk. Ezután mérsékelt lángon rotyogtatjuk a céklacsíkokat kb. 30 percig.

Amikor a céklacsíkok megkaramellizálódtak, a serpenyőből egy fogócsipesz segítségével egyenként kiemeljük őket, és kiterítjük egy sütőpapírral letakart deszkára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Megvárjuk, hogy mindegyik céklacsík megdermedjen, mert így könnyedén leszedhetők majd a sütőpapírról.

Összeállítjuk az édességet. A piskótát 3 lapra vágjuk, megtöltjük a céklás krém 2/3 részével, a maradékkal bevonjuk a tetejét és oldalát, végül feldíszítjük a kandírozott céklacsíkokkal.

2009. október 13., kedd


Endre az énekes, Lacus az unokám, Kata a szintis.

Szép napot.
Egy hétre letudtam a fogászatot, hétfőn megyek próbára mostmár nem félek.
Mára csináltam karalábélevest, meg maradt tegnapról tésztám.
Holnap karalábéleves krumpli és reszteltmáj
A kép a lemezbemutatón készült.

2009. október 12., hétfő



Csak kivánhatom a szép napot.
Ma a konyhában tevékenykedtem(szekrény takaritás). Ebédre még volt egy kis húsleves meg csináltam krumplistésztát.. Holnap megint fogászat.
Magdus nagyon jól sikerült a sütim most csináltam először, lessz ismétlés.

2009. október 11., vasárnap


Szép jó reggelt.

Egész éjjel esett. Mai ebédem húsleves, cukkinifasirt, krumplipüré. Sütöttem egy
browniest áfonyaszósszal.

2009. október 10., szombat



Kellemes hétvégét jó pihenést.

Hangmás

2009. okt. 10.
» Hangmás - Valaki ma este megsérülhet
2009. okt. 10. 1:58 | írta: Mr Brightside | reView | Hangmás | még nincsenek kommentek Sajnos a magyar zenei színtér még mindig nem tudott teljesen felfrissülni, és évek óta ugyanazok a sablonos, népi és egyéb pörköltszagú produkciók a legkeresettebbek, a piaci igény pedig tökéletesen ki is van elégítve. Boldog társadalom? Aztán vannak páran, akiknek elegük van a megszokott sémákból és valami teljesen újra vágynak. A Hangmás debütlemeze aztán olyan volt két évvel ezelőtt, mint az utolsó rúgás a vasfüggönybe. Magyarországon ritka az ilyen kimagaslóan jó debütlemez, mint a Funeral Party Budapest volt, általában szokott lenni egy kevésbé jól sikerült bevezető anyag. Itt ez kimaradt. A Hangmás zenéje tele van a 80-as évek poszt-punk zenekarainak stílusjegyeivel, ugyanakkor mégis egyedi. Egyedi, ahogy felváltva énekelnek magyarul és angolul, egy sajátos keveréknyelvet létrehozva, ami egyből a jövő Budapestjének utcáira repít minket, ami úgy tud magyar lenni, hogy mégis teljesen modern és európai. Azt is meg kell még említeni, hogy a magyar nyelv nem igazán illik a brit gitárzenékre, és a kettő összepasszintására tett kísérletek általában kudarcot szoktak vallani, ezért legtöbben nem is próbálkoznak a magyar nyelvvel ebben a műfajban. A Hangmásnak sikerült egyszerű, ugyanakkor mégis ütős szövegeket írni, melyekben nincs olyan nagy különbség a magyar és angol között. De térjünk rá a lényegre, arra, hogy megjelent a Hangmás második lemeze, a Valaki ma este megsérülhet, amihez a napokban volt egy lemezbemutató buli az A38-on, ahol volt lehetőség különböző módokon megsérülni.

A címadó dalban benne van az előző lemez minden pozitívuma, vagyis előremutató, fiatalos, lendületes, nem foglalkozik túl bonyolult és elborult témákkal, inkább olyanokkal, melyek mindannyiunkat érdekelnek. Ha valaki benne van a hazai indie életben, az tudni fogja miről van szó, és a Copy-Paste generáció tagjaként a dalt meghallgatva mindjárt egy indie bulin érzi magát, ahol a zenére való ugrálás mellett folyton az ő stílusát másolókat figyeli a tömegben, és jön a mérlegelés, hogy ez most jó-e, aztán a zene feledteti az egészet. Valaki ma este megsérülhet. A dal egyszerre hív a táncparkettre és ijeszt el attól, kiválóan tükrözi azt a kettősséget, ami az ilyen helyeken jellemző. A Funeral Party Budapest az este kezdése volt, ez pedig már a vége, éjfél már rég elmúlt, és mint azt a How I Met Your Motherből megtanultuk, semmi jó nem történhet éjjel kettő után. Vagy mégis? A táncparkett tele van, imádjuk a zenét, ami szól, a közönség is nekünk tetsző, mégis egyedinek akarunk látszani, taszít az álsznobság, de ugyanakkor vonz is. A Lugosi Béla Is Not Dead utalás a hasonló című Bauhaus számra, akik szintén felkapott zenekar a neogoth ifjúság körében. A Katonák voltunk című dalban a táncparkett csatatérré változik, és továbbra is jelen van a skizofrén életérzés, együtt táncolás és neonbarakkokban egymás ellen harcolás egyszerre, ami az idő előrehaladtával és az egyre több alkohol hatására már inkább önmagunk elleni harccá válik. A Kettenbrücke a Lánchíd német nevéről kapta címét, és teljes egészében angol nyelvű, csakúgy, mint a már említett Lugosi Béla Is Not Dead. Olyan, mintha ezeket a lemez által létrehozott bulin játszaná a zenekar, míg a többi dal a történetet meséli el. A lemezén Péterfy Bori is közreműködik, mégpedig az Egészen közel című dalban. És hogy mi a végeredménye, ha az ország egyik legjobb zenekara összefog az ország legjobb női előadójával? Egy olyan remekmű, ami már nagyon kellett a magyar zenei életnek, egy dal, ami rögtön magával ragadja az embert. Budapest pedig most már jelent valamit, a cyberpunk neonzöld világában furcsán keveredik kelet és nyugat, és három percbe belesűrítettek mindent, ami a budapesti légkörre jellemző, és ezzel sikerült egy hasonló dalt írni, mint a London Calling, csak éppen itteni formában. A lemez és az éjszaka vége felé egyre sötétebben látjuk a világot, részegek vagyunk, az indielányok zombikká váltak, azt sem tudjuk hol vagyunk és miért. A padlón ülve a falnak dőlve nézzük az egyre inkább összemosódó fényeket, és várjuk hogy jöjjön, aminek jönnie kell, miközben mirelitangyalok képe lebeg a szemünk előtt. A Rest In Parties érdekes szójátékkal élve a halálhoz hasonlítja a hajnal eljöttét, a bulinak vége, a táncparkett temetővé válik, aztán holnap minden kezdődik újra. Csak megsérültünk, de nem haltunk meg. Lugosi Béla Is Not Dead.

Magyar mércével mérve hatalmasat alkotott a Hangmás. Már az is nagy dolog, hogy nálunk egyáltalán nem jellemző módon, egy konceptlemezt írtak, ami ráadásul zeneileg is kiváló, és egy kortárs kultúrát nálunk sokkal jobban megbecsülő országban jóval nagyobb figyelmet kapnának. Az biztos, hphy magasra tették a mércét az idén lemezt kiadni szándékozó magyar előadók előtt.


1. Valaki ma este megsérülhet
2. Copy-Paste
3. Lugosi Béla Is Not Dead
4. Katonák voltunk
5. Kettenbrücke
6. Egészen közel
7. Zombie Disco
8. Rest In Parties

Ne nyomd el: Egészen közel, Copy-Paste, Valaki ma este megsérülhet
Szerintünk: 10

2009. október 7., szerda

Pogár László

Hangmás interjú a Metropol újságból.

Pogár László, a Hangmás zenekar gitárosa arról is beszél a Metropol olvasóinak, hogy csütörtökön lesz a második nagylemezük bemutató koncertje az A38 hajón.

fotó: Kálló Péter
A lemez címe Valaki ma este megsérülhet. Ki sérülhet meg ezen a bulin?
– Minden este mindenki megsérülhet, és mindenki meg is sérül – főleg, ha egy Hangmás-buliról van szó. Ha valaki jár a kon-certjeinkre, tudhatja, mire számíthat ezen a bulin is. Az album egyébként az első lemezünk, a Funeral Party Budapest folytatása. Míg annak a hangulata inkább az éjszaka kezdetét jelentette, a mostani a hajnali órákban játszódik, amikor már mindenki belelendült, sokan pedig már az utolsókat rúgják. Ilyenkor az emberek kivet­kőznek magukból, és egészen másképpen viselkednek, mint nappal, amikor a „normális” énjüket adják. Ezt a hangulatot hordozzák a dalszövegek. A Valaki ma este megsérülhet albumban benne van az első lemezünk lendülete is, de új hangszerekkel, hangzásokkal megborítva. Egy duett erejéig pedig az egyik dalban Péterfy Bori is énekel Endrével...

Mire számíthat a közönség ezen az estén?
– A másfél órás kon­certen teljes egészében lejátsz­szuk az új lemez anyagát. Itt lesz először látható a Péterfy Borival készült dal is, de más meglepetésekkel, különleges audiovizuális élményt nyújtó megoldásokkal is készü­lünk. Előttünk két zene­kar fog játszani: a Panic Radio, akik erre a koncertre álltak újra össze, és az E.Z. Basic.

Ma már a legtöbben interneten töltik le a zenéket. Ezt hogyan élik meg?
– Mi sajátos helyzetben vagyunk, hiszen nem a zenélésből élünk, minket így nem ér akkora veszteség. Sőt, az internetes letöltést egyfajta promóciónak is tekinthetjük. De akinek
a lemezeladásoktól függ az egzisztenciája, nagyobb bajban lehet. Mi alapvetően koncertzenekarnak tartjuk magunkat, inkább a fellépéseinkre helyezzük a hangsúlyt.

2009. október 5., hétfő



Szép estét.
A hétvégén be sem voltam kapcsolva, pénteken a férjem dereka becsipődött azóta fekszik csak a segitségemmel tud felkelni. Mit mondjak az Én derekamnak sem használ. Remélem hamar rendbe jön. holnap kezdem a fogászatot. További szép estét.

2009. október 2., péntek



Ma Fogászat egy kis szurkolás jól esne. Ha túlélem jövök.

2009. október 1., csütörtök

Október 8. án
-Valaki Ma Este Megsérülhet.-
Hangmás lemezbemutató a A38 as hajón.
Vendég Péterfy Bori.
Fellép még: Panic Radio, E.Z. Basik.
Dj: Király Károly.




Ez volt a mai ebédünk. Elég diétás de máskor is fogom csinálni.

Hozzá a kávé.


Szép jó reggelt. Az időjárás nem vesz tudomst róla és elég borus az idő.
Megyek kezelésre. Holnap meg fogászat, zab sem fér el.

Ebédem készül borsópőrkölt rizzsel.
További szép napot.